2011. január 5., szerda

2010. évi CLXX. törvény egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról

A nyugdíjrendszert érintő következő törvénymódosítás különösen a nők életkortól független, 40 éves jogosultsági ideje alapján bevezetésre kerülő új öregségi nyugdíjjogosultsági szabályai miatt került a figyelem középpontjába, a törvény azonban emellett több más, nyugdíjbiztosítási tárgyú részletszabály módosítását is tartalmazza.
A törvény új jogintézményként öregségi teljes nyugdíjra való jogosultságot tesz lehetővé azon nők számára, akik
a) legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek, és
b) azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, társadalombiztosítási jogviszonyban nem állnak.
Jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő. A szabályozás tehát más szolgálati időt, mint pl. a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe.
Az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a 32 évet, olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet.
Az előírt jogosultsági idő – ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt – egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken.
A fenti rendelkezéssel összefüggésben kiemelést érdemel, hogy a fenti, új jogintézmény nem érinti a Tny. egyéb korábbi, különösen az előrehozott és a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjra vonatkozó rendelkezéseit.
A törvény további, korábbi gyakorlati jogalkalmazási problémákkal összefüggő, valamint egyéb szabályozási szükségletekből adódó változásokat is eszközölt a nyugdíjrendszeren. Ezek közül kiemelendő: a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzők továbbra is korkedvezményre lehetnek jogosultak. A Tny. hatályos rendelkezései értelmében a jelenlegi korkedvezményes munkaköri lista alkalmazhatósága 2011. január 1-jétől megszűnt volna. Az új feltételek kidolgozása azonban még nem történt meg, így a jelenlegi lista alkalmazását a Tny. 8/B. és 8/C. §-ának módosításával a jogalkotó két évvel meghosszabbította.

Édenkert

Édenkert
Powered By Blogger

kereső

Naplemente

Naplemente